Η φωτιά που έχει ανάψει στην πολιτική σκηνή το θέμα των παρακολουθήσεων αναζωπυρώνεται και πλέον είναι εμφανές πως η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα θέμα που δεν πρόκειται να κλείσει. Μία ανάσα πριν από τις κάλπες από τη Νέα Δημοκρατία επιδιώκουν να «μεταφέρουν» τη συζήτηση από το πεδίο των παρακολουθήσεων σε άλλα θέματα, ωστόσο η προσπάθεια αυτή αποδεικνύεται ατελέσφορη καθώς προσκρούει στην αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, χωρίς να έχει δοθεί απάντηση για τους λόγους που είχαν οδηγήσει σε αυτή την απόφαση. Στο μεταξύ εδώ και μήνες υπάρχει ένα μπαράζ δημοσιευμάτων για παρακολουθήσεις κορυφαίων υπουργών, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και μιας σειράς άλλων προσώπων.
Όλα τα βλέμμα πλέον είναι στραμμένα στην ΑΔΑΕ, καθώς φαίνεται πως από τους ελέγχους – που έγιναν πριν από την γνωμοδότηση Ντογιάκου – έχουν προκύψει νέα στοιχεία. Χθες μάλιστα υπήρξε συνάντηση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με τον Αλέξη Τσίπρα να αποχωρεί μετά από μια ώρα κρατώντας ένα φάκελο.
Να σημειωθεί εδώ πως ο κ. Ράμμος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και στον υπουργό Δικαιοσύνης, όπου σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες τους ενημερώνει για τα ευρήματα των ελέγχων. Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στη Βουλή, όπου πρόκειται να πάρει το λόγο εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας και θα αναφερθεί εκτενώς στο θέμα.
Στο μεταξύ με αφορμή τα σενάρια που κυκλοφορούσαν χθες πως μπορεί να κατατεθεί πρόταση μομφής απο την αξιωματική αντιπολίτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε πως «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα!». Με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως αυτό θα δείξει «πόσο συμπαγής είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ».
Πρακτικά από το γαλάζιο στρατόπεδο θα επιχειρηθεί να ανοίξει η βεντάλια των θεμάτων που θα συζητηθούν, ώστε να περιοριστεί το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για το φλέγον θέμα των παρακολουθήσεων. Παράλληλα γίνεται μια προσπάθεια να φανεί ως μια σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ και να μην περάσει μια εικόνα «απομόνωσης» απέναντι σε σύσσωμη την αντιπολίτευση. Μάλιστα εξαπολύονται πυρά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια σειρά θεμάτων (οικονομία, Καλογρίτσας, μεταναστευτικό και υπόθεση «μικρής Μαρίας»).
Η επίσημη θέση είναι πως οι επισυνδέσεις δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, ενώ γίνεται λόγος για «ρυπαρά δίκτυα» που προσπαθούν «με τυφλό μένος να πλήξουν την κυβέρνηση».Παράλληλα από το κυβερνητικό στρατόπεδο επαναλαμβάνεται πως είναι η δικαιοσύνη αυτή που έχει αναλάβει για πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η χθεσινή σκληρή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον Χρήστο Ράμμο και όπως φαίνεται ανάλογη τακτική θα υπάρξει και το επόμενο διάστημα.
Ο πολιτικός αντίκτυπος
Το θέμα των παρακολουθήσεων αναζωπυρώνεται σε μια κρίσιμη πολιτικά στιγμή, καθώς η κυβέρνηση επιχειρούσε να βάλει την δική της ατζέντα στην πολιτική επικαιρότητα (με θεματικές συνεντεύξεις του πρωθυπουργού, περιοδείες κ.α.). Τώρα βλέπει πως κινδυνεύει να χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να οδηγηθεί σε μια συζήτηση για ένα δύσκολο για την ίδια θέμα στην τελευταία στροφή πριν από τις κάλπες.
Η υπόθεση των παρακολουθήσεων βάζει εμπόδια στα γαλάζια σχέδια για άνοιγμα στο κέντρο, ενώ δυσκολεύει την προσπάθεια για ανασύσταση του λεγόμενου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Μάλιστα πρέπει να ληφθεί υπόψη μια ακόμα παράμετρος, που έχει την δική της σημασία για την επόμενη ημέρα. Η αναζωπύρωση της υπόθεσης φέρνει ακόμα πιο μακριά την Πειραιώς με την Χαριλάου Τρικούπη, γεγονός που δυσκολεύει το μετεκλογικό τοπίο για τη Νέα Δημοκρατία.